Egon (2013)

De laatste levensdagen van de Oostenrijkse schilder Egon Schiele (1890-1918). Door de griepverschijnselen lijken ze zich niet langer af te spelen in een vaste tijd en ruimte. Zijn gestileerde portretten komen tot leven en duwen hem verder in de richting van de dood. Choreograaf Stuart zette ze om in een transparante bewegingstaal die de muziek van Alexander von Zemlinsky afwisselend volgt of negeert. De rauw-expressieve en confronterende beelden refereren aan de kracht die Schieles tekeningen en schilderijen kenmerkt.

 
“EGON was mijn eerste dansfilm, de samenwerking met een choreograaf (Thom Stuart) en getrainde dansers was volkomen onbekend terrain.  Maar ondanks het verschil in vocabulaire, verliep alles volkomen organisch, vanaf het allereerste begin. Want het ging altijd alleen maar over het ‘Egon Schiele-gevoel’. Het was nooit de bedoeling dat dans de overheersende kunstvorm zou zijn bij dit project. Dans in combinatie met film bleek simpelweg de meest directe manier om de emotie van het werk van Egon Schiele over te brengen.”

Michiel van Jaarsveld

“Point Taken heeft me de gelegenheid gegeven een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een korte dansfilm over de door mij zo bewonderde Weense expressionist Egon Schiele. D.m.v. film kon ik fragmenten choreograferen, wat volgens mij beter past bij Schiele’s werk dan een verhalend ballet of een solo. Deze fragmenten samen vertellen wel degelijk een verhaal. Daarin was de samenwerking met Michiel Jaarsveld essentieel; ik zat veel meer op het bewegingsidioom en wilde maar met 1 danser werken, maar hij heeft me overtuigd van het belang van het verhalende element. Het geweldige effect hiervan is dat de film niet alleen door danspubliek en Schiele-kenners bekeken en begrepen wordt. Hoewel de bewondering en oprechte emoties van de deskundigen op het Internationale Schiele Symposium in Oostenrijk wel een hoogtepunt was. Egon is voor mij ook zo waardevol omdat de danskunst zo vluchtig is; eindelijk een blijvend document om trots op te zijn en nog heel vaak te kunnen vertonen.”

Thom Stuart

Director Michiel Van Jaarsveld Choreography Thom Stuart With Youri Jongenelen, Gloria Benedikt, Richèl Wieles Sound designer Evelien Van Der Molen Editor Teun Rietveld Director of photography Ton Peters Production design Roland Mylanus  Visual effects Framelab|Jitte Hoekstra Line producer Guusje Van Deuren|Duveken Holl Costume Design Janneke De Ruiter Make up Joan Tjon A Hie  Commissioning editor NTR Joost Van Krieken Producer Dutch Mountain Movies (Roen Kiewik, René Huybrechtse).

Egon is supported by the Dutch Cultural Media Fund, the Performing Arts Fund NL and NTR in cooperation with Cinedans. © NTR 2013. All rights reserved.