One Man Without A Cause (2013)

Een man lijkt een vreemdeling in zijn eigen leven te zijn, maar verzet zich daar niet tegen. Inspiratiebron vormt de roman De Vreemdeling van Albert Camus, waarin de hoofdpersoon de absurditeit van het leven doorziet en de juiste conclusies trekt. Dierickx’ regiestijl kenmerkt zich door krachtige, concrete narratieve lijnen en een gelaagde psychologie van de karakters. Greco & Scholten vertrekken in hun danstaal van het niet-gepsychologiseerde menselijk lichaam, dat nieuwe betekenis verwerft in een abstracte wereld. Deze contrapuntische verhouding ligt ten grondslag aan hun gezamenlijke film.

 

“Het meest waardevolle voor ons is dat we in een zeer kort tijdsbestek (het cookerpressure principe) ervaren hebben hoe het is om een professionele film te maken met alle in en outs. We hebben het geluk gehad dat we een regisseur troffen die zich engageerde én in de verdieping van het thema (De Vreemdeling van Albert Camus) als wel in een voor hem onontgonnen gebied: de taal van het lichaam. Vanuit de keuze onze werkterreinen paralel te laten lopen (schoenmaker blijf bij je leest) en tegelijkertijd deze met elkaar te laten verbinden (artistiek parasitisme) hebben wij gezamenlijk een constructie gevonden waarin de ruimte tussen de abstractie van de film en de anekdote van het lichaam werd uitgebuit. Nieuwsgierigheid naar film en hoe het lichaam zich daarin en daarop toe kan verhouden is zowel bij Arno als bij ons alleen maar toegenomen en we zien beiden het belang in om deze ervaring verder te ontwikkelen en die ‘tussenruimte’ verder te gaan exploreren. “

Emio Greco | Pieter C. Scholten

De samenwerking met Pieter C. Scholten en Emio Greco heeft voor mij geleid tot een uitdagende en tegelijkertijd inspirerende synergie met twee gerenommeerde choreografen. Een gezonde zoektocht. Deze kon ook alleen maar mogelijk worden omdat Point Taken één van de zeldzame eilanden is binnen de filmwereld, waarin makers er vanuit mogen gaan dat alles kan en alles mag. Of anders gezegd, niet werken vanuit opgelegde, maar vanuit zelf opgelegde beperkingen. Ik ben er dankbaar voor.

Arno Dierickx

Director Arno Dierickx Choreography Emio Greco | Pieter C. Scholten Screenplay Arno Dierickx, Emio Greco | Pieter C. Scholten One Man Without A Cause Dereck Cayla Woman With Love Neda Hadji-Mirzaei One Man With A Gun Vincent Colomes Woman With Pain Kelly Hirina Two Men With A Knife Victor Callens, Quentin DeHaye Woman With A Dog Suzan Tunca Producer Lucia Dondorp, Marlies van Heese Director of photography Remco Bakker N.S.C. Editor Xander Nijsten Sound Design Arno Willemstein Music composer Juho Nurmela Commissioning editor NTR Joost Van Krieken Producer Caramel Pictures (Lucia Dondorp).

One Man Without a Cause is supported by the Dutch Cultural Media Fund, the Performing Arts Fund NL and NTR in cooperation with Cinedans. © NTR 2013. All rights reserved.